GyereSportolni.hu - Békéscsabai Balkán Táncegyüttes

Generic placeholder image

Tánc

Békéscsabai Balkán Táncegyüttes

Békés megye, Békéscsaba, 5600 Békéscsaba, Kazinczy ltp. 7/B

Bemutatkozás

A Balkán Táncegyüttest 1990-ben jött létre. Az alapítók célja a táncházakban megismert és megkedvelt néptáncok színpadi bemutatása, táncházakban való tanítása: megismertetése a város és a megye szélesebb közönségével.

A Balkán-félsziget néptánchagyományai rendkívül archaikus vonásokat mutatnak. Az ötszáz éves török uralom alatt kialakult, etnikai, vallási és kulturális keveredés izgalmas tánc- és zenei kultúrát hozott létre. A táncok többnyire a közösségi összetartozás erejét kifejező lánctáncok, melyeket a táncosok szorosan (kézfogással, vállfogással, övfogással) összekapaszkodva táncolnak. Előfordulnak szólisztikus táncok is, mint például a bolgár racsenica, mely a tánc közben pörgetett kendőről kapta a nevét. A balkáni zenei világban az ortodox egyházi zene, a szláv többszólamúság és a keleties dallamok keverednek és igen gyakoriak a páratlan ritmusú dallamok is. E sajátosságok hiteles tolmácsolására törekszik a Balkán Táncegyüttes is.

Az elmúlt években megismerkedtünk szerb, horvát, görög, makedón, bolgár táncokkal, melyek közül ez utóbbit kedveltük meg a legjobban, így építettünk ki egy olyan repertoárt, mely felöleli Bulgária majd minden régióját. E munkánkban a kezdeti időkben sokat segített Deli Levente a budapesti Martenica Táncegyüttes vezetője, később pedig Dimitar Vaszilev Petrov, a plovdivi Trakia Együttes táncosa. Koreográfiáinkat a tájegységnek megfelelő viseletben adjuk elő.

Aktív szerepet vállalunk Békéscsaba, illetve Békés megye kulturális életében. Rendszeres résztvevői vagyunk különféle nagyrendezvényeknek, helyi fesztiváloknak, falunapoknak, jótékonysági műsoroknak. Több alkalommal vettünk részt külföldi fesztiválokon (Románia, Görögország, Svédország, Franciaország, Bulgária), ahol nagy sikerrel mutattuk be műsorunkat. Az elmúlt néhány évben szoros kapcsolatot építettünk ki a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásával, illetve a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzattal, melyek rendezvényeit rendszeresen látogatjuk, illetve a nemzetiségi tánciskolában bolgár néptáncot oktatunk. 1998 óta szervezünk balkán táncházakat a békéscsabai Fegyveres Erők Klubjában (FEK), ahol görög, bolgár és szerb és makedón táncokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 2004 óta vagyunk házigazdái Békéscsabán a Balkán Hangja Fesztiválnak, mely folklórműsorokon, népzenei koncerteken, gasztronómiai bemutatókon keresztül igyekszik megismertetni a helyi közönséggel a balkáni hagyományokat.

Kiket Várunk?

Fiúkat és lányokat.

Kapcsolat

Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy ltp. 7/B

Telefonszám: +36302180031

E-mail cím: info@balkan-tancegyuttes.hu

Edzések helye

Megközelítés

Tömegközlekedéssel: Nincs információ

Autóval: Nincs információ

GPS koordináták

Nincs feltöltve edző

Amennyiben hiányosságot vagy pontatlanságot találsz a fenti adatokban, kérünk jelezd a következő címre:
Hirdetések

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre.